Medijska pismenost 60+

Koji su to tzv. “lažni mediji”? Kako prepoznati vjerodostojnu informaciju? O čemu treba voditi računa prilikom objavljivanja sadržaja na Facebooku? 

Ovo su neka od pitanja na koja je odgovore dao moj pilot projekat “Medijska pismenost 60+”. Cilj projekta, koji je trajao od aprila do juna 2023. godine, je izgradnja kritičkog odnosa spram internetskih sadržaja među starijim osobama iz BiH i regiona.  

Istraživanja pokazuju da osobama starije životne dobi nedostaju znanja o sigurnom korištenju interneta i kompetentnom korištenju društvenih mreža u većem procentu nego mlađim osobama. Nedostatak vještina medijske pismenosti se ogleda u neraspoznavanju nekredibilnih medija, te nekritičkog odnosa prema manipulativnim medijskim sadržajima koje starije osobe dijele na društvenim mrežama, te na taj način često nesvjesno šire dezinformacije i govor mržnje. Osim toga, propagandni medijski sadržaji među starijim osobama često proizvode osjećaj straha i panike, što može doprinijeti društvenoj izolaciji ove grupe.

Kampanja, koja se u toku maja i juna 2023. godine odvijala na Facebooku i Viberu, sastojala se od kratkih edukativnih tekstova, online kvizova i videa koji govore o različitim aspektima medijske pismenosti, fenomenu lažnih vijesti i načinima provjere informacija na internetu. Sadržaji kampanje su prilagođeni osobama starije životne dobi, te uključuju i tzv. “influensere 60+”, koji – putem selfie videa – s osobama iz ciljane starosne grupe su dijelili svoja iskustva i savjete o pravilnom konzumiranju medijskih sadržaja na internetu.

Kampanja je kreirana na osnovu ankete o digitalnim medijskim navikama osoba sa 60 i više godina, koju je u toku aprila 2023. godine popunilo 140 osoba.